середу, 31 березня 2021 р.

Златопільска гімназія або Новомиргородський Хогвардс

 



Неподалік Кропивницького, на мальовничих берегах Великої Висі розташоване невеличке містечко Новомиргород. Новомиргород має багату давню історію (від козацьких часів – і до сьогодення), а також може здивувати архітектурними шедеврами, які, на жаль, потроху руйнуються, але все одно мають розкішний вигляд.



Однією з окрас Новомиргорода, яка мене вразила під час відвідування цього містечка, є Златопільска гімназія, будівництво якої почалося у 1885 році. Земельну ділянку було виділено родиною Лопухіних. Фінансував будівництво уродженець Златополя Лазар Бродський (той самий київський «цукровий король», власник чверті виробництва цукру в імперії) разом з великим землевласником Митрофаном Цвітковим (це на його честь названо залізничну станцію «Цвіткове»). Автором проєкту виступив архітектор Архіпов (хоча за деякими даними міг бути архітектор Чекмарьов).

Відкриття цієї фантастичної споруди відбулося 12 травня 1891 року. Гімназія проіснувала до 1920 року. В 1924 році в її приміщенні розташували лікнеп, а ще через рік - радянська влада відкрила школу № 1 ім. Івана Франка.

В часи Другої Світової війни німецькі окупанти в приміщенні школи влаштували збірний табір для молодих людей, яких відправляли у Німеччину на працю.

Після війни у цій будівлі було відновлено школу, а в 1992 році тут ще було відкрито новий корпус (прибудований до гімназії).

 Ця будівля виконана в стилі еклектики з впливом ренесансу і являє собою архітектурну цінність як один із прикладів естетичного вирішення споруд навчальних закладів кінця XIX століття. Незважаючи на те, що в 1997 році вона була визнана пам'яткою архітектури та містобудування, будівля стоїть занедбана і потроху руйнується.

Координати пам'ятки: 48°48′53″ , 31°38′42″  



Немає коментарів:

Дописати коментар